07 maaliskuuta, 2012

Kony 2012 - love the idea, hate the campaign

Anteeksi että postaan nyt ilman kuvia, mutta tuntuisi oudolta ympätä tämä asia vain jonkin haaveilupostauksen loppuun.

Kony 2012 on nyt joka paikassa ja kyllä, oon sitä mieltä että Joseph Kony on ehkä yksi hirveimpiä rikollisia maan päällä, mutta Invisible Childrenin toimintatapoja voisi vähän kyseenalaistaa. Kerätyistä rahoista häviää paljon filmien tekoon, ja muutenkaan yhdistyksen tilitiedot ei mitenkään hyvältä näytä (vain 37% kerätyistä varoista oikeasti auttamiseen ja suuri osa muusta palkkoihin/kuljetukseen/filmituotantoon). Tähän mennessä ainut missä IC on onnistunut on ollut lähettää joukko rikkaita nuoria videokameralla varustettuna Ugandaan.
Invisible Children myös kannattaa sotilaallista väliintuloa Konyn kiinniottamiseksi - harmi vaan että Konyn henkivartijajoukot koostuu manipuloiduista lapsisotilaista ja sotilaallinen väliintulo johtaisi varmasti monen lapsen kuolemaan. IC tuntuu myös keskittyvän turhan paljon yhteen ihmiseen, vaikka ongelma on selvästi paljon suurempi. Jos Kony saadaan kiinni onko länsimaalaiset pelastaneet koko Afrikan, onko ihmisoikeuksien rikkominen lopetettu kokonaan? Ei.
Tietoisuuden levittäminen on aina jees, ja ihana että aiheesta puhutaan nyt ihan laajasti, mutta meidän ei ehkä pitäisi luottaa aivan sokeasti näihin mediaseksikkäisiin hyväntekeväisyysyhdistyksiin. Kony 2012 on varmasti toimiva tapa lisätä varsinkin nuorten tietoisuutta tässä asiassa, mutta takarajan asettaminen näinkin nerokkaan rikollisen kiinnisaamiselle tuntuu lapselliselta ja mielivaltaiselta. Tehdään mieluummin niin että vaikkei Konya tämän vuoden aikana saataisikaan kiinni niin jatketaan taistelua silti.

Lisää luettavaa: X, X ja X

7 kommenttia:

 1. oon samaa mieltä tosta, että ic kiinnittää liikaa huomiota yhteen ihmiseen - eihän alqaidakaan oo lopettanu toimintaansa vaikka osama bin laden on kuollu. aseellisesti, ja siinäki konfliktissa kuoli muitaki ku se itte.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi18:16

  tavallaan totta mutta ehkä kuitenkin liian kärjistetysti. pakkohan osa rahoista on käyttää palkkoihin ja kuljetuksiin, se on osa auttamisprosessia

  VastaaPoista
 3. oot oikeessa tässä, oon hehkuttanu tätä kampanjaa oikeestaan sen takia et sen kautta tietosuus leviää. vaikkei se kaikilta osin miellytä niin tuen, koska tää on ainoa vastaava tällä hetkellä. amnesty ja muut järjestöpohjaisemmat on tietysti olemassa ja toivotaan että nekin liittyy mukaan. kony 2012 on sen verran kosiskeleva että ennen väliinpitämättömätkin saattaa hyvinkin alkaa kiinnostua laajemmin globaalista yhteistyöstä ja avunannosta, who knows. "Invisible Children myös kannattaa sotilaallista väliintuloa Konyn kiinniottamiseksi - harmi vaan että Konyn henkivartijajoukot koostuu manipuloiduista lapsisotilaista ja sotilaallinen väliintulo johtaisi varmasti monen lapsen kuolemaan" toi on kyllä tosi huolestuttava tekijä tässä..

  VastaaPoista
 4. Anonyymi, jooo nyt kun luen tätä myöhemmin niin huomaa itsekin että oli ärsytysaste sen verran korkealla että kärjistin asioita vähän turhanki paljon, sori

  VastaaPoista
 5. Ajattelin tulla kertomaan sulle, että lainasin osaa sun teksistä mun postauksessa, joka on kanssa tästä Kony 2012 jutusta. Laitoin oikee nätisti linkinki sun blogii, koska tää teksti on tosi osuva ja hyvä. Joo en tiiä miks tulin kertomaa kai siks, että jos haluut että otan sen pois, nii ilmottele juu:)

  VastaaPoista
 6. Tää on ihan totta, mutta tärkeintä on varmaan tietoisuuden levittäminen siitä, että muuallakin kuin vauraissa länsimaissa tapahtuu pahoja asioita. Hyvä että edes joitain kiinnostaa näin paljon muiden ongelmat, mua ei haittaa se mediaseksikkyys. Musta se on hienoa että aloitetaan edes yhdellä "ihmisjahdilla" koska toivon mukaan se lisää kansalaisten aktiivisuutta ja halua vaikuttaa muihinkin juttuihin kuin oman navan leviämiseen. Ehkä seuraavaksi Somalian alueelle voitaisi edes yrittää tehdä jotain..

  Tuo tilitieto-homma nyt on ehkä vähän kyseenalainen, mutta mihinpä nyt etenkin jenkkejä ei olisi helppo suostutella. Musta tää sosiaalisessa mediassa sanan levittäminen on tänä pänä aika hyvä juttu, mutta nuo kampanjatuotteet vähän meh.

  Ja tuosta sotilaallisesta eli aseellisesta väliintulosta: en kyllä itse keksi muutakaan keinoa Konyn nappaamiseksi. Noita lapsia ja ihmisiä heidän ympäriltään kuolee jatkuvasti muutenkin niin kauan kuin itse Konyn pirulainen ei ole lukkojen takana, siviileistä puhumattakaan. http://visiblechildren.tumblr.com/post/18890947431/we-got-trouble tästä tekstistä ehkä löytyy ne kaikkein huolestuttavimmat jutut, eli Ugandan armeijan kyseenalaiset metodit. Ehkä USA:n sotilaallinen apu tekee niistä vähemmän inhottavia.

  En nyt tiedä oliko tässä mun kommentissa mitään järkeä, mutta mukava nähdä vähän eriäviäkin mielipiteitä ja että ihmisillä on jonkin verran medialukutaitoa jäljellä. Tää koko juttu on selkeästi todella monimutkainen, mutta tärkeintä on varmaan herättää kansainvälisten poliittisten vaikuttajien mielenkiinto, että jotain oikeasti järkevää saadaan nopeasti aikaiseksi. Okei, nyt meni vielä sekavammaksi mutta juu :D Just my two cents.

  VastaaPoista
 7. http://www.youtube.com/watch?v=QQ8q1fEqYIM

  VastaaPoista

UKK:
instagram?
pauliinakiero
twitter?
@pauliinakiero
tumblr?
http://pauliinak.tumblr.com/